per una europa de les persones

#StopAustericidi · #RescatemPersones · #DemocràciaReal · #EconomiaVerda

#EconomiaVerda

A Espanya patim les conseqüències d’una gran bombolla immobiliària, la més gran d’Europa, i en la que es va basar tot el creixement de l’última dècada.

Estem patint les conseqüències d’una aposta irresponsable pel casino de la rajola, que oferia diners ràpids i en abundància a uns pocs especuladors.

A l’Estat espanyol es construïa més habitatges que a tot França, Alemanya i Gran Bretanya juntes, més de la meitat de tots els que es construïen a Europa.

Per exemple, la CAM era la primera promotora immobiliària de la demarcació d’Alacant. És el rescat de totes aquestes inversions ruïnoses que ens ho han fet pagar a la ciutadania.

Mentre els especuladors s’emborratxaven amb la rajola i els habitatges buits són incomptables, els mateixos bancs rescatats amb els nostres diners tiraven de les seues cases a milers de famílies.

Per això és imprescindible un canvi de model. La rajola, model de corrupció i destrucció del territori, no només no ha de tornar, sinó que, per molt que l'aposta de PP i PSOE torne a ser activar el sector de la construcció, és impossible que done més de si. No podem tornar a repetir els mateixos errors del passat.

Des de Compromís-Primavera Europea proposem innovar i crear ocupació amb l’Economia Verda.


L’Organització Internacional del Treball va elaborar un informe que calculava que, apostant per l’Economia Verda, es podrien crear

  • 20 milions llocs de treball a Europa
  • 2 milions llocs de treball a Espanya
  • 200.000 llocs de treball al País Valencià
AIXÒ COM ES FARIA?

L’Economia Verda és un paradigma global que parteix de l’Economia del Bé Comú, d’una economia no especulativa i basada en el valor afegit i en el respecte i l’harmonia amb el territori i el medi ambient.

  • Reconversió del sector de la construcció cap a la rehabilitació d’habitatges i la seua optimització energètica. Crearíem nous nínxols de treball de millor qualificació i faríem que, en fer que el nostre parc d’habitatges fóra energèticament més sostenible, estalviaríem en recursos.
  • Cal una aposta decidida per les energies renovables, que són el futur. Les energies fòssils tenen data de caducitat i el punt de no retorn està molt a prop si no l’hem passat ja. A més, cal invertir diners en la investigació tecnològica. No pot ser que, amb la situació climàtica tan avantatjosa que tenim, hàgem de comprar tecnologia alemanya.
  • Cal una reindustrialització del nostre país, enfocada cap a la investigació tecnològica i el valor afegit en els nostres sectors tradicionals (taulell, calcer, moble, etc.).
  • Cal establir una fiscalitat verda que bonifique les empreses que complisquen els criteris de l’economia verda i del bé comú.
  • Cal caminar cap a la sobirania alimentària i l’agricultura ecològica i fomentar el quilòmetre zero. Cal una reforma en profunditat de la PAC que prime el model d’agricultura mediterrània, més sostenible, més igualitari i més eficient.

A l’Estat espanyol vivim un oligopoli i una estafa energètica. Paguem l’electricitat més cara d’Europa.

Això és producte de les portes giratòries entre polítics que beneficien determinades grans empreses i legislen en el seu favor mentre estan en el càrrec per a després cobrar-se els serveis prestats acabant en els seus consells d'administració amb sous sucosos. Cal acabar amb aquest model pervers i corrupte.

Alguns exemples de polítics que han acabat enxufats en els Consells d’Administració de les grans empreses que varen afavorir durant l’exercici del seu càrrec

Ángel Acebes (PP) Iberdrola
Felipe González (PSOE) Gas Natural
José María Aznar (PP) Endesa
Josep Borrell (PSOE) Abengoa
Rodrigo Rato (PP) Telefonica
Eduardo Zaplana (PP) Telefonica
Narcís Serra (PSOE) Gas Natural
Pedro Solbes (PSOE) Enel/Endesa
Cristina Garmendia (PSOE) YSIOS
Elena Salgado (PSOE) Endesa
Javier Solana (PSOE) Acciona

I la llista continua...

Per això des de Compromís-Primavera Europea volem que torne la democràcia al sector energètic i posar fi a aquest sistema corrupte. Volem un Green New Deal per crear ocupació de qualitat i de benestar.